flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

28 серпня 2018 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання".

05 грудня 2018, 16:36

 

Щодо посилення захисту права дитини на належне утримання

28 серпня 2018 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання" від 03.07.2018 року № 2475- VIII. Зазначеним Законом України, з метою захисту прав дитини, посилено відповідальність платників аліментів та внесено зміни до низки законодавчих актів, зокрема:

- до Кодексу України про адміністративні правопорушення - у разі несплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості передбачено виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин; ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт - тягне за собою адміністративний арешт строком до десяти діб; ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від п п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А вже за повторне правопорушення протягом року - карається 240-360 годинами суспільних робіт.

У Законі додатково передбачене стягнення за невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини. За таке порушення передбачається накладення штрафу від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За таке ж діяння, вчинене повторно протягом року, на особу може бути накладено штраф від 150 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А того з батьків, з ким проживає дитина, можуть обмежити у праві виїзду за межі України та керувати транспортним засобом до виконання рішення.

 

- Кримінальний кодекс України доповнено доповнити статтею 389-2, якою встановлено, що злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт карається позбавленням волі на строк до двох років.

Змінами до Сімейного кодексу України встановлений мінімальний рекомендований розмір аліментів, який на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму (для дитини відповідного віку) і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. У свою чергу суд НЕ обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати. А розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Пункт 3 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» доповнено словами "збільшення їх розміру". Тобто, позивачами - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявниками у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів, судовий збір під час розгляду справи в усіх судових інстанціях НЕ сплачується.

 

У Законі України «Про виконавче провадження» дещо змінено порядок відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника (ст.. 69 Закону). Якщо до

28.08.2018    року стягнення проводились та перераховувались підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами - підприємцями безпосередньо стягувану, то з 28.08.2018 року підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, - до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення. Такі підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці щомісяця надсилають виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України.

Також, Закон запроваджує додаткові штрафи за заборгованість по аліментах більше 1 року. Ці штрафи будуть спрямовані безпосередньо стягувану. Так, якщо у платника аліментів виникає заборгованість в сукупному розмірі більша, ніж сума відповідних платежів за 1 рік, то на таку особу накладатиметься штраф в розмірі 20% від заборгованої суми. Якщо ж заборгована сума перевищуватиме в сукупному розмірі суму відповідних платежів за 2 роки, то в такому випадку штраф збільшуватиметься і відповідно становитиме вже 30% відповідно. У випадку заборгованості на суму платежів за 3 роки штраф зросте до 50% від суми боргу.


Більш детально із зазначеним Законом можна ознайомитись за посиланням: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2475-19