flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Умови відповідальності за шкоду, завдану пасажирові чи пішоходові внаслідок зіткнення декількох транспортних засобів.

27 вересня 2022, 13:49

 У своїй постанові Велика Палата Верховного Суду від 29 червня 2022 року у справі № 477/874/19 (провадження № 14-24цс21) визначила умови відповідальності за шкоду, завдану пасажирові чи пішоходові внаслідок зіткнення декількох транспортних засобів.

Унаслідок зіткнення двох автомобілів сталася дорожньо-транспортна пригода. Одна з пасажирок автомобіля, водій якого не спричинив ДТП, зазнала шкоди. Страхова компанія частково відшкодувала постраждалій витрати на лікування та моральну шкоду. Проте ця постраждала вважала, що отриманого відшкодування недостатньо. Тому звернулася до суду з позовом до винуватця ДТП (страхувальника) та його страхової компанії (страховика). Просила суд стягнути зі страхувальника відшкодування витрат, пов’язаних із лікуванням, і моральної шкоди, а зі страховика – відшкодування втраченого доходу підприємця та моральної шкоди з урахуванням отриманого страхового відшкодування.

Суди першої та апеляційної інстанцій вважали, що відповідальність за шкоду, завдану позивачці, мають нести винуватець ДТП і його страховик, а не обидва власники автомобілів, які зазнали зіткнення, і задовольнили позов частково. Позивачка подала касаційну скаргу, оскільки вважала, що вони неправильно визначили розмір присудженого відшкодування. Страховик також звернувся з касаційною скаргою, бо стягнуте відшкодування перевищило розмір страхової суми. Він також вважав, що відповідальність суди мали розподілити між обома водіями, а не покладати обов’язки з виплати відшкодування в повному обсязі на одного з них і його страхову компанію.

У цій справі Велика Палата Верховного Суду відповіла, зокрема, на такі питання: 1) за яких умов за шкоду, завдану пасажирові внаслідок зіткнення декількох транспортних засобів, власники (володільці) таких засобів відповідають незалежно від їхньої вини? 2) як визначити розмір відшкодування майнової шкоди, завданої фізичній особі – підприємцю у зв’язку з тимчасовою втратою її працездатності?

За результатами розгляду справи ВП ВС касаційні скарги позивачки та страховика задовольнила частково: рішення попередніх судів скасувала й ухвалила нове рішення про часткове задоволення позову з урахуванням відмінності обсягу відповідальності відповідачів.

Якщо внаслідок взаємодії джерел підвищеної небезпеки було завдано шкоди іншим особам, особи, які спільно завдали шкоди, зобов’язані її відшкодувати незалежно від їхньої вини (ч. 2 ст. 1188 ЦК України).

У разі якщо відповідальними за заподіяння неподільної шкоди взаємопов'язаними, сукупними діями є декілька осіб, розмір страхового відшкодування (регламентної виплати) за кожну з таких осіб визначається шляхом поділу розміру заподіяної шкоди на кількість таких осіб (п. 36.3 ст. 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

Ці приписи застосовні тоді, коли декілька осіб саме спільними неправомірними діями чи бездіяльністю завдали шкоди. Тоді не має значення вина кожного з них у завданні шкоди. Останню вони зобов'язані відшкодувати незалежно від вини.

Детальніше з висновками Великої Палати Верховного Суду у цій справі можна ознайомитися за посиланням:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/106264704.

 Прес-секретар суду.