flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

27 вересня 2022, 13:30

24 серпня 2022 року до Олександрівського районного суду Донецької області з Краматорської окружної прокуратури надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням мешканця смт Олександрівка у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 342, ч. 2 ст. 345 КК України (нетяжкі злочини).

25.08.2022 року ухвалою судді у кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання на 30 серпня 2022 року, в результаті проведення якого, за вимогами п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, судом було прийнято рішення про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК.

 

Пунктом 10 ч. 1 ст. 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи.

За вимогами ч. 2 ст. 283 КПК України, прокурор зобов'язаний у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру здійснити одну з таких дій: закрити кримінальне провадження, звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

За вимогами ст. 293 КПК України, передання обвинувального акту до суду та надання під розписку копії обвинувального акту та копії реєстру матеріалів досудового розслідування підозрюваному, його захиснику, законному представнику здійснюється одночасно.

КПК України не передбачає можливості будь-яких затримок передання обвинувального акту до суду поза межами строків досудового розслідування.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України, з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене протягом двох місяців – з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Зміна раніше повідомленої підозри, повідомлення про нову підозру не є підставою для продовження строку досудового розслідування, відповідно до вимог параграфу 4 глави 24 КПК України.

Обвинувачений у даному кримінальному проваджені був повідомлений про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого, ч. 2 ст. 345 КК України – 12.06.2022 року, яка 11.08.2022 року була змінена на ч. 2 ст. 342, ч. 2 ст. 345 КК України, обвинувальний акт надійшов до суду – 24.08.2022 року.

Посилання прокурора, на значну віддаленість від місця її перебування до місця розташування Олександрівського районного суду, суд відхилив, оскільки за вимогами ч. 1 ст. 293 КПК України прокурор зобов’язаний під розписку надати копію обвинувального акта та копію реєстру матеріалів досудового розслідування підозрюваному та його захиснику одночасно з переданням обвинувального акта до суду.

Як встановлено судом, в підготовчому судовому засіданні, копії обвинувального акта та копії реєстру матеріалів досудового розслідування підозрюваному та його захиснику були вручені в відділенні поліції смт Олександрівка 11.08.2022 року, за місцем територіального розташування Олександрівського районного суду, що також підтверджено розписками підозрюваного та захисника, наданих прокурору 11.08.2022 року.

Оскільки прокурор звернувся до суду з обвинувальним актом за обвинуваченням мешканця смт Олександрівка у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 342, ч. 2 ст. 345 КК України, які є нетяжкими злочинами, 24.08.2022 року, після закінчення строку досудового розслідування, що є порушенням норм кримінального процесуального закону, суд дійшов до висновку про необхідність закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Ухвала суду не була оскаржена учасника справи та набула законної сили.

 

Прес-секретар суду.