flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - СПРОЩЕНО ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ ТА ЗБІЛЬШЕНО ЇХ РОЗМІР

12 червня 2017, 11:52

ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ -

СПРОЩЕНО ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ ТА ЗБІЛЬШЕНО ЇХ РОЗМІР

 

Президент України П.Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання" від 17 травня 2017 року № 2037-VIII , яким були внесені зміни до законодавства України щодо стягнення аліментів. Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування – з 08 липня 2017 року.

 

Відтепер в Сімейному кодексі України чітко прописано, що особа, на ім’я якої виплачуються аліменти, повинна розпоряджатися ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Згідно з ухваленим документом, неповнолітній має право на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до Цивільного кодексу України.

 

Змінами передбачено збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет на 2017 рік», прожитковий мінімум у 2017 році в Україні для дітей до 6 років становить з 1 січня 2017 - 1 355 гривень, з 1 травня - 1 426 гривень, з 1 грудня - 1 492 гривні.

Для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 - 1 689 гривень, з 1 травня - 1 777 гривень, з 1 грудня - 1 860 гривень.

 

Також до Сімейного кодексу вноситься норма, згідно з якою той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звертатися із заявою у рамках наказного провадження – так званого спрощеного провадження, тому що з моменту відкриття наказного провадження до отримання судового наказу про призначення аліментів, відповідно до законодавства, повинно проходити три дні. Це суттєво прискорить отримання аліментів.

У рамках наказного провадження суд може присудити на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 50% платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

 

У разі звернення до суду щодо додаткових витрат на дитину не потрібно буде сплачувати судовий збір і можна подавати звернення за місцем проживання позивача; для платника аліментів запроваджено пеню у разі несплати додаткових витрат.

 

Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

 

Відповідальність платника аліментів наставатиме не з моменту, коли стягувач отримає рішення суду про стягнення додаткових витрат, а через 7 днів з моменту, коли стягувач повідомить його, що необхідно сплатити певну суму для дитини. Якщо за цей термін він не сплатить кошти, пеня за несплату нараховуватиметься вже з наступного дня, а не з моменту отримання рішення суду.