flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як декларувати видатки та правочини.

27 червня 2023, 14:31

Як декларувати видатки та правочини

Національне агентство з питань запобігання корупції пояснило, коли та у якому розділі декларації слід зазначати відомості про свої видатки та правочини, а також як заповнити відповідний розділ декларації.  

 «Саме цьому присвячений розділ 14  декларації  «Видатки та правочини суб’єкта декларування».

Почнемо з того, що декларуванню підлягають видатки, здійснені у звітному періоді виключно суб’єктом декларування за умови, що розмір разового видатку перевищує 50 ПМ (для декларації за 2021 рік  це 113 500 грн, за 2022 рік - 124 050 грн.). Це стосується і перерахування власних коштів на підтримку ЗСУ.

Звертаємо увагу, що декларуванню підлягають видатки, здійснені не тільки на придбання об’єктів, відомості про які вказані у розділах декларації (нерухомість, автомобілі, корпоративні права тощо), але і видатки на оплату послуг (освітніх, медичних, косметичних, туристичних тощо), якщо разовий видаток перевищив 50 ПМ.

Як видаток також має бути задекларована вартість майна, якщо воно є:

  1. a) засобом платежу відповідно до умов договору (наприклад, предметом договору бартеру);

б) матеріальною підтримкою політичної партії у формі внеску;

в) внеском у статутний капітал товариства тощо.

Декларувати потрібно також правочини, на підставі яких у суб’єкта декларування виникає або припиняється право власності (у тому числі спільної власності), володіння чи користування  нерухомим або рухомим майном, нематеріальними та іншими активами, серед яких кошти, а також виникають фінансові зобов’язання.

Відомості про правочини, які не спричинили разового видатку у звітному періоді, потрібно відображати, лише коли є сукупно такі фактори:

- вартість предмета правочину перевищує 50 ПМ;

- правочин вчинений у звітному періоді;

- внаслідок цього правочину у суб’єкта декларування виникає або припиняється право власності, володіння, користування на актив, або виникає фінансове зобов’язання», - сказано у роз’ясненні.

 

За інформацією пресслужби НАЗК.

Відеороз’яснення за посиланням: https://www.facebook.com/watch/?v=178913595149247